Koira hyppii yleensä kun se innostuu tai haluaa jotain. Se haluaa päästä meitä lähemmäs kun moikkaillaan ja moni tykkää haistella suun hengityksestä hajuterveiset. Jos namit tai kiinnostavat asiat on meillä kädessä tai taskussa niin nekin yleensä innostavat hyppimään ylöspäin kohti koiran haluamia asioita. Jos pöydälle tai tasolle unohtuu jotain niin taas se meidän kaveri on kurottelemassa sinne. Hyppiminen saa vahvisteita jo emon nisiä vasten hyppiessä ja kasvattajan luona yleensä ruokaa tuodessa siellä on rivi pentuja vastassa nojailemassa aitausta vasten. Tilannetta helpottaa jo kun tiedostaa miksi koira hyppii, eli missä tilanteissa sitä omassa arjessa esiintyy.
Jos tilanne on tällä hetkellä kotiin saapuessa sellainen, että koira hyppii eteisessä sinua vasten ja haluat muuttaa käytösmallin, niin helpointa alkuun on rajata eteinen, niin ettei koira pääse toteuttamaan opittua hyppimistä. Huomioi koira vasta kun olet itse omat puuhat tehnyt ja asettunut taloksi. Yleensä koira on tällä välin jo rauhoittunut. Jos tähän ei ole mahdollisuutta niin tarjoa hyppimisen sijaan esimerkiksi kongi tai eteisessä hyllyn päällä valmiina oleva herkkuluu heti kotiin tultua ja oven avattuasi. Rutiinin rikkominen voi olla helpoin tapa muuttaa tilanne.
Kun vieraat tulee kylään niin voidaan mennä ulos vieraita vastaan tai jos odotetaan sisällä niin kannattaa päästää koira moikkailemaan vasta, kun ihmiset ovat asettuneet aloilleen. Eli hieman samalla kaavalla voi pelittää, kun silloin jos koira innostuu jo meidän tulosta kotiin. Tulevaisuudessa voidaan opettaa koiralle vahva “oma peti” -vihje ja sinne voi antaa jotain kivaa puuhaa kuten kongi, jos on liian vaikeaa vain makoilla alustalla ja kierrokset nousee. Pitkäaikainen syöminen rauhoittaa koiraa.
Jos koira hyppii meitä vasten ja käännämme selän, eikä se toimi niin koira voi mieltää että leikimme sen kanssa piilo leikkiä. Liike taas innostaa koiraa ja moni koira tulee etsimään mihin ne silmät katosivat. Joillain toimii se että poistutaan tilasta kun koira hyppii vasten, osalla ei. Myöskin normaalia on työntää koiraa käsillä pois mutta tämä yleensä kiihdyttää ja koira innostuu leikkimään meidän kanssa. Kun tässä tilanteessa hoemme “alas!” ja emme ole fyysisesti tätä taitoa opettaneet niin koira voi jopa luulla että “alas!” tarkoittaa, että hypi vaan mua vasten niin leikin sun kanssa. Eli se kuuluu siihen leikkiin.
Jos koiralle on opetettu vahvoja pohjataitoja esimerkiksi vahva istuminen, niin tämä voi toimia monessa hyppimistilanteessa. Jos ei niin silloin istumista täytyy harjoitella vielä erikseen. Jos hyppiminen tapahtuu esimeriksi pöytää vasten ja kauempaa meistä, niin olisi hyvä siihen istumiseen harjoitella omana treeninä istumista kauempana meistä, eikä vaan meidän luona ja toinen homma on koiran positio, eli mihin suuntaan koiran kuono on meistä katsottuna. Hyvä tarkistaa ja miettiä, että onko koira oppinut istumaan vain meitä kohti. Jos koira hyppii pöytää vasten ja sen pylly on meihin päin, niin se ei ehkä ymmärrä että voi istua myöskin siinä tilanteessa.
Vahva istuminen pyynnöstä voi toimia osalla, mutta tässä voi haasteena olla koiran mielentila ja tilanteen haastavuus. Esimerkkinä, kun tullaan itse kotiin tai nähdään vieraita, niin osalle koirista istuminen ja ihmisen aiheuttama kiihtymys eivät alkuun kohtaa, kun ei olla harjoiteltu pohjia ja mielentilaa kuntoon.
Tykkään opettaa koiralle konkreettisen käytöksen etutassut alas maahan ja vastapainoksi myöskin tassut ylös jotain vasten. Myöhemmin nimeän nämä taidot esim. “alas” ja “ylös”. Tämän taidon opettaminen on toiminut omassa arjessa hyvin ja koira on myöskin hoksannut, että hyppimiselle tai vasten nousemiselle on oma aikansa ja vihjeensä. Esimerkiksi jumppailemalla eri tasojen, kuten rappusten tai puunrunkojen päällä. Toki alas meno -vihjeen jälkeen on hyvä antaa koiralle jokin toinen toiminto esimerkiksi "tule!", "alas", "istu", "sivu", "oma peti", "etsi" namia , riippuen taas tilanteesta ja mikä toimii siinä omassa arjessa. Näissäkin täytyy muistaa, että taidot täytyy ensin opettaa erillisissä tilanteissa. Jos hoen koiralle vain sanoja, niin ne ovat koiralle hepreaa eikä se tiedä mitä me siltä halutaan.
Millä opetetulla vihjeellä pyydän koiraa lopettamaan hyppimisen?
Mihin toiseen puuhaan ohjataan koiran toiminta ja energia tämän jälkeen, jottei se vain hypi kokoajan uudestaan?
Olenko opettanut tämän taidon vahvaksi ja kannattavaksi?
Comments